Tag: travel

Apa yang penting untuk jadi traveler

Berbalik kepada topik blog, apa perkara yang penting perlu dipertimbangkan untuk menjadi seorang traveler? Tentunya yang menjadi persoalan adalah gaji yang anda terima setiap bulan. Apa yang anda perlu lakukan untuk menyara kehidupan atau asyik travel ke luar negara. Pada sata tentu sukar, apapun, dimana ada kemahuan, di situ ada jalan.

Bagi yang sudah berkahwin

Bagi yang sudah berkahwin, tentunya untuk travel agak memakan kos yang agak tinggi. Jadi memang anda perlukan wang yang banyak untuk travel ke banyak tempat. Bagi perempuan yang mempunyai anak, pasti cabaran untuk menyusu dan membesarkan anak menjadi satu cabaran ketika travel. Banyak faktor yang perlu diambil kira untuk travel dan semestinya, langkah berjaga-jaga itu juga perlu.

Idealnya, kepada kaki jalan, yang terbaik adalah travel ke tempat yang anda ingin tuju semasa belum berkahwin. Tapi kalau dah kahwin tu nak buat macam mana kan, kena la pandai adjust sendiri.

Bagi yang sedang bekerja

Kalau mereka yang sedang bekerja ini, lebih baik ambil cuti untuk travel daripada terus berhenti. Income yang anda dapat tiap-tiap bulan tu pun penting untuk menyara kehidupan seharian. Kalau boleh, pilihlah jalan yang paling baik untuk memudahkan anda berjaya pada kemudian hari. Yang penting, perancangan kena anda salam setiap perkara yang anda lalukan.

Idealnya, jika anda mempunyai pendapatan lain selain daripada gaji, adalah lebih baik. Lagila kalau anda boleh bebas dari segi kewangan, memang menarik dan memang boleh travel sepuasnya.

Nantikan artikel seterusnya berkenaan dengan topik travel juga. Apapun, moga yang terbaik untuk anda.

Boleh baca artikel travel ke seluruh Malaysia ini dulu ye.

Pengalaman Travel Selepas Berpantang

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua

Kali ini saya nak menceritakan tentang pengalaman rakan saya sendiri yang suka travel tetapi disebabkan oleh kekangan kerja dan lain-lain lagi, dia tak dapat nak travel sakan seperti saya. Lebih menarik lagi, sedikit pengalaman yang dikongsi beliau untuk travel selepas berpantang.

Semangat yang kental untuk travel

Kalau nak ikutkan di Malaysia ini, tak ramai orang perempuan yang suka travel ke sana-sini mencari idea dan nilai untuk sesuatu. Rakan saya Mira memang salah seorang yang saya rasakan bagus kerana kesanggupan dia untuk travel selepas habis berpantang. Sememangnya untuk seorang perempuan itu travel memerlukan sokongan dan dorongan kuat daripada keluarga terutama husband dia. Antara tempat yang dia sudah pergi selepas berpantang adalah di Pulau Perhentian dan kemudian ke Rantau Panjang sebelum pulang semula ke Melaka. Ye, memang satu pengalaman yang menarik dan tak semua orang khususnya perempuan boleh lakukan seperti dia.

Travel dan Kerjaya

Ramai yang tidak dapat travel ke banyak tempat kerana kekangan kerjaya. Saya faham masalah tersebut, tetapi untuk mengejar impian dan minat, memang ada pengorbanan yang perlu dikorbankan untuk berjaya. Saya juga bekerja secara part time sambil travel, dan diharapkan blog ini juga menyumbang kepada income saya untuk travel ke mana-mana tempat yang saya ingin pergi.

Akhir kata, cubalah sedaya upaya, kalau anda memang minat travel tu, teruskanlah minat anda. Harap kerjaya tidak menjadi penghalang untuk travel ke tempat-tempat yang anda ingin pergi.

Ayie backpacker ke Kedah dan Terengganu

Update terkini, seminggu lagi akan cuti sekolah, jadi macam mana dengan persediaan percutian semua. Saya seperti biasa, buat part time sambil jalan-jalan. Destinasi saya kali ini adalah negeri Kedah. Banyak tempat menarik di Kedah untuk dilawati dan merupakan satu tempat yang menjanjikan banyak altiviti seperti mendaki dan memanjat gunung. Semuanya ada di Kedah.

Jelapang padi yang menghijau

Antara perkara yang best yang ada pada negeri Kedah adalah jelapang padi, kehijauan hidupan semula jadi dan air terjun yang menghijau. Belum lagi pasar Labu yang popular di negeri kedah.

Antara pulau yang menjadi idaman ramai di sini adalah Langkawi, memang satu destinasi perlancongan yang unik walaupun ianya kadangkala hanyalah indah kabar dari rupa. Ikut pengalaman Ayie, destinasi pulau lain seperi pulau Tioman atau Pulau Perhentian lebih menarik dan lagi sesuai untuk dijadikan destinasi perlancongan berbanding dengan Pulau Langkawi. Pulau Perhentian ini terletak di Negeri Terengganu. Tetapi pergi je la walaupun sekali ke Pulau Langkawi ini, best la jugak kat sini sebenarnya.

Pulau Redang pun antara destinasi yang menarik di dilawati.

Jalan-jalan

Jalan-jalan seterusnya membawa kita ke Alor Setar, iaitu ibu negeri Kedah. Tak la maju sangat berbanding dengan Kuala Lumpur atau Johor Bahru tu tapi kat sini agak tenang dan tak serabut.

Makanan

Makanan di sini juga tidak kurang hebatnya. Banyak makanan orang utara yang ada di sini yang kita boleh jadikan makanan yang sangat sedap untuk dimakan. Memang la sedap untuk dimakan, huhu.

Apapun, itulah update terbaru dari ayie backpacker, harap dapat jumpa lagi di lain waktu. Selamat bercuti, cuti-cuti Malaysia.